Vinišće

 

Vinišće je mirno ribarsko mjesto smješteno u lijepoj uvali čista mora i netaknute prirode, udaljeno 7 km od Marine, 20 km od Trogira i 48 km od Splita. Vinišće se prvi put spominje u ispravama trogirskog kaptola iz 1272. g., premda vrijeme nastanka naselja nije do kraja istraženo. Sudeći po ilirskim gradinama i ostacima rimskih građevina naseljeno je još i prije. Tijekom srednjega vijeka prostor se podijelio na Biskupiju, donji dio mjesta uz more, te Opatiju - gornji kopneni dio.

U mjestu postoji nekoliko lijepih crkvi. Crkvu bl. Djevice Marije (sv. Jurja) u Orihovici osnovali su benediktinci 1272. g. Oko nje je staro groblje sa stečcima. Crkva sv. Antuna Padovanskog (Gospe od Karmela) gradi se u XVIII. st. u samom mjestu Vinišća. U novoj župnoj crkvi Srca Isusova slika je nepoznatog autora iz IX. st. Crkva sv. Ivana na rtu Ploča. podignuta je 1332. g. prema legendi na mjestu na kojem je bl. Ivan Trogirski čudom spasio Šibenčane kojima se potopio brod.

U bližoj okolici postoji nekoliko lijepih uvala poznatih po lijepim šljunčanim i pješčanim plažama - Voluja, Ričevo Vrelo, Stari Trogir, Sićenica. U Vinišću se nalazi nekoliko trgovina, restorana i cafe barova. Vinišće je mjesto namijenjeno prvenstveno ljubiteljima mirnog obiteljskog odmora u privatnim sobama, apartmanima i kućama te odredište prikladno za ljubitelje privatnosti. Od aktivnosti, pored kupanja i sunčanja, možemo preporučiti surfanje, sportski i podvodni ribolov (http://wahoo.net23.net/wahoobases.html) te izlete čamcem (http://www.rent-pika.hr/). Za one koji vole zabavu i noćni život preporučamo posjet obližnjem Trogiru, Šibeniku, Rogoznici i Splitu.

 

RESTORANI:
                           
                         
Kaktus

Kaktus

(link)

                  porat

 

Konoba Porat

(link)

                         
mastrinka

Mastrinka

(link)

                  linarska

Linarska

(link)

                         
konoba vinisce

Konoba Vinišće

(link)

                  kupinica

Kupinica

(link)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 
                 
TRGOVINE:
               
           
konoba vinisce
Majić
    konoba vinisce
Pavić
           
konoba vinisce

Plus Market

    konoba vinisce

Pavić Kupinica

           
pekara Pekara     kiosk Kiosk
           
voće Ribarnica, Voće i povrće  

 

REKREACIJA:
           
           
wahoo  

wahoo2

WAHOO

Izleti, Ribolov

(link)

   
           
bike   bike2

Biciklizam (link)

Motokros (link)

(link)